Ciasto na naleśniki

Naleśniki wjeżdżają na stół

Ciasto naleśnikowe – niby najprostsza rzecz ale czasami najprędzej psuje się najprostsze rzeczy – dlatego sprzedam swój przepis na ciasto do naleśników. Wychodzi mi w zależności jak grube smażę tak od 6 do 8 dużych naleśników. Naleśniki możecie sobie nadziewać do woli wszystkim tym co Wam będzie smakowało .
Składniki na ciasto naleśnikowe:

  •  1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru – jeżeli robimy na słodko

Nie należy przesadzać z cukrem bo naleśniki będą się przypalać a nie dodajemy go w ogóle jak chcemy zrobić naleśniki w wersji niesłodkiej. Ja akurat sobie zrobiłem naleśniki z bananami w karmelu – ale przepis umieszczę później.
Mieszamy mąkę, mleko i wodę na „gładko”, dodajemy olej i jajko , sól / cukier  i dokładnie mieszamy też na gładko. Patelnię najlepiej smarować cienką warstwą oleju / masła pędzelkiem ale od biedy można użyć kawałka ręcznika papierowego. Ciasto rozprowadzamy cienko, smażymy do lekkiego zbrązowienia dołu i ścięcia górnej warstwy a potem przekładamy na drugą stronę . Najlepsza zabawa jest z przekładaniem naleśnika drogą „patelnia-powietrze-patelnia” 🙂

naleśniki

naleśnik

naleśnik

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: