Jabłka w cieście

Jabcoki czyli jabłka w cieście

Przepis na jabłka w cieście

Jabłka w cieście – coś na czemu jedna taka modelka nie może sie oprzeć 😉 , mam nadzieję, że nie wyda się iż wciąga te jabłka w ilościach masakrycznych i nie ma zmiłuj sie spacyfikuje każdą ilość … Sam przyznaję – nie mogę sie oprzeć jabłkom w cieście posypanym dużą ilością cukru pudru …
Całkiem mozliwe, że lubię ten deser ze względu na smak dzieciństwa kiedy jabłka były jabłkami, mąka mąką a mleko mlekiem ….
Aby jabłka były naprawdę smaczne muszą być twarde i soczyste – to oczywista oczywistość no i odpowiednio gęste ciasto też nie zaszkodzi.
Dobra , bedziemy potrzebować następujących rzeczy:

  • 3-4 soczyste twarde jabłka
  • 1/2 kg mąki
  • szklankę wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • odrobinę soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon

Mąkę rozrabiamy z wodą, jajami, mlekiem, wrzucamy szczyptę soli i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Osobiscie ciasto lubie trochę gęstsze bo lepiej osiada na plasterkach jabłka.  Jabłka obieramy ze skórki tniemy na plasterki takie grubości około centymetra pamiętając o wydrążeniu gniazdek nasiennych. Nadziewamy jabłka na widelec maczamy w cieście, czekamy aż nadmiar ciasta spłynie i sru na patelnię z rozgrzanym olejem, pamiętajmy aby olej nie był za mocno rozgrzany, smażymy krótko z obu stron na złotawy kolor, po wyjęciu z patelachy odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Odsączone jabłka w cieście posypujemy cukrem pudrem jak kto woli odrobiną cynamonu, możemy też polać syropem klonowym. Koniecznie wciągamy na ciepło !!!

jabłka

 

jabłka w cieście

jabłka w cieście

 

jabłko w cieście w pełnej krasie

jabłko w cieście w pełnej krasie

 

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: