Jaja inaczej …

Znowu coś z pogranicza kuchni chińskiej (w końcu coś tej żółtej rasie się należy skoro wywalili ich na zbity pysk od budowy autostrad) . Postanowił se ja zrobić posko-chińską jajecznice …  Danie proste jak konstrukcja cepa, tak więc do dzieła, będziem potrzebować:

  • jajka od kury szt. 2
  • łyżkę sosu sojowego
  • 2 łyżki kiełków fasoli mung
  • łyżeczkę oleju sezamowego
  • makaron ryżowy/sojowy
  • 1/4 papryki
  • sól/pieprz do smaku
  • łyżeczkę prażonych ziaren sezamu

Makaron zalewamy wrzątkiem, jajka wywalamy na patelnię, na trochę oleju smażymy na twardo (na granicy spalenia) „szatkujemy te usmażoną mase jajcarską na małe kawałeczki dodajemy odcedzony makaron, kiełki fasoli, poszatkowana paprykę raczymy to sosem sojowym , mieszamy krótko smażąc i tuż przed końcem dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego. Gorące do talerza posypać prażonym sezamem i wciągać . Smacznego …

jajecznica z makaronem sojowym i kiełkami fasoli mung

jajecznica z makaronem sojowym i kiełkami fasoli mung

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: