Kantońska zupa z jajkiem

Zupa z jajkiem

Kantońska zupa z jajkiem czyli zupa z włosami …

Ponieważ wcześniej popełniłem czyli ugotowałem sobie klasyczny bulion chiński (kuźwa 4 godziny gotowania) i zamroziłem sobie go na zapas to postanowiłem zrobić jakąś klasyczna zupę kuchni kantońskiej. Padło na najprostszą zupę z tej kuchni czyli kantońską zupę z jajkiem. Smak całkim całkiem , olej sezamowy w połączeniu z sosem sojowym jak zwykle się sprawdza dla mnie smakowo. Zupa złożona z paru składników tylko i jak ktoś ma bulion chiński to prościutka i szybka w przygotowaniu.
Składniki które będą nam potrzebne:

  • 1 litr bulionu chińskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki posiekanej w słupki białej cześci dymki
  • 3 łyżki posiekanej zielonej części dymki do przybrania

Wlewamy jajko do miseczki dodajemy olej sezamawy, jajko pozostaje rozbełtać i odstawiamy. Na wolnym ogniu zagotowywujemy bulion dodajemy sól, cukier, sos sojowy, słupki białej części dymki i mieszamy. Wlewamy powoli rozbełtane jajko i za pomocą pałeczek albo widelca mieszamy tak aby tworzyły się nitki – najlepiej kreśląc ósemki, podgotowywujemy ze dwie minuty posypujemy zieloną dymką dla ozdoby i możemy serwować.
Smacznego

Kantońska zupa z jajkiem

Kantońska zupa z jajkiem

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: