Klasyczny stek angielski

Klasyczny stek angielski z polędwicy wołowej średnio wysmażony zaserwowany z ziemniakami puree.  Chodził za mną ten stek już od dłuższego czasu bo człowiek nie krowa na zieleninie długo nie pociągnie (no to chyba sobie przesrałem u paru osób) 😉 . Jak na złość zrobiło się cholernie gorąco, rozpoczął się bajzel zwany jarmarkiem dominikańskim i ciężko było dostać (o dziwo) polędwicę wołową. Ale dla chcącego nic trudnego i przyznaję, że napaliłem się na stek maksymalnie. Mięcho dostałem spod lady od znajomego na hali targowej no i nie pozostało mi nic innego jak zrobić klasyczny stek angielski i wciągnąć go…

klasyczny stek angielski

klasyczny stek angielski

Przepis na klasyczny stek angielski
Print
Składniki
  • 1 filet z polędwicy wołowej
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz (świeżo zmielony)
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
Przygotowanie
  1. Filet z wołowiny wcześniej wystawić (tak około max 1godz) oprószyć solidnie świeżo zmielonym pieprzem i solą, wysmarować olejem i odstawić. Stek smażę 4 minuty na każdą stronę (wychodzi w sam raz krwisty) jak ktoś chce mocniej wysmażony niech dołoży jedną minutę na każdą stronę. Tuż przed podaniem steka kładziemy na nim kawałek masła.
  2. Ziemniaki na puree gotujemy trochę dłużej, odcedzamy, solimy i trochę pieprzymy, dodajemy łyżkę masła i dwie łyżki śmietany i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy .
stek na krwisto

stek na krwisto

 

To był smaczny stek

To był smaczny stek

 

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop