Kokosowe spaghetti z krewetkami

Spaghetti kokosowe z krewetkami – postanowiłem połączyć kuchnie włoską z tajską, taka moja wersja kuchni fusion bo to modne teraz jest i trza nadążać za tryndami … Spaghetti jest pikantne, co bardzo mi akurat pasuje no i ten zapach made in kuchnia tajska mniam ….

Kokosowe spaghetti

Kokosowe spaghetti

Przepis na kokosowe spaghetti z krewetkami
Print
Składniki
  • 1/4 kg krewetek tygrysich
  • pół paczki makaronu spaghetti
  • puszka mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki tajskiej pasty tom kha
  • 2 cebule dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól i pieprz do dosmaczenia
Przygotowanie
  1. Czosnek siekamy na plasterki, kolendrę też oczywiście nie zapominamy o posiekaniu papryczki chilli, na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy do niej krewetki z czosnkiem i krótko smażymy tak około 2-4 minut, dorzucamy pokrojoną papryczkę i posiekane w piórka dymki. Następnie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy z pastą tom kha, dodajemy posiekana kolendrę i dusimy około 10 minut na zmniejszonym ogniu. Makaron gotujemy tak jak powinien być ugotowany do spaghetti czyli w żadnym wypadku al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z kokosowym sosem i krewetkami , mieszamy i podajemy gorące spaghetti do wciągania. Smacznego 😉

 

spaghetti z krewetkami

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: