Krewetki w sosie koktajlowym

Krewetki w sosie koktajlowym – sos trochę zmodyfikowany na moje potrzeby – jak już wcześniej wspomniałem sezon krewetkowy w pełni i trzeba szybko te małe różowe robactwo morskie zużyć bo miejsce w lodówce zabiera 😉 . Tak wiec na tapetę poszły krewetki w sosie koktajlowym. Uzyłem następujących składników:

  • dużą garść krewetek
  • sałatę lodową
  • kopiastą łyżkę majonezu
  • małą łyżeczkę koncentratu pomidorowego
  • trzy łyżki tajskiego sosu słodko-kwaśnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodką paprykę
  • szczyptę zmielonej słodkiej czerwonej papryki
  • cytrynę

3 duże listki sałaty lodowej posiekałem drobno jako podkład pod krewetki, krewetki podsmażyłem krótko na maśle, trzeba pamietać aby po rozmrożeniu krewetki dobrze osuszyć – będą wtedy mniej „gumowe” . Majonez z koncentratem oraz sosem taqjskim zmiksowałem na gładko dodając posiekane wyciśnięte 2 ząbki czosnku soląc i pieprząc do smaku. W sos wrzuciłem podsmażone i osuszone krewetki wymieszałem , spód talerza wymościłem posiekaną sałatą lodową na to walnąłem krewetki w sosie na boki pierdyknąłem ćwiartki pomidora bez skórki i bez gniazdek nasiennych, całość posypałem zmielona czerwoną słodką papryką i taką oto sałatkę wrzuciłem do degustacji znajomej – wciągnęła migiem , ledwo co załapałem się na spróbowanie 😉 (potem napiszę czym mi się zrewanżowała).

składniki sosu do krewetek

składniki sosu do krewetek

krewetki w sosie koktajlowym

krewetki w sosie koktajlowym

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: