Krewetki w żółtym curry

Znowu naszły mnie krewetki, przyznaję chodziły za mną od dłuższego czasu i w końcu postanowiłem zrobić w żółtym curry tajskim jako, że miałem te pastę. Jako staremu fanowi kuchni tajskiej twierdzę, że należało mi się i cześć ;P . Żółte tajskie curry jest tym co lubie najbardziej a jak do tego dochodzi mleko kokosowe to już jest mniodzio. No dobra, teraz do rzeczy.

Krewetki w żółtym curry po tajsku
Print
Składniki
  • 1/4 kg krewetek
  • 2 łyżki tajskiej żółtej pasty curry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Masło dajemy na patelnię, w międzyczasie siekamy czosnek i kolendrę oraz siekamy papryczkę chilli. Wrzucamy krewetki z czosnkiem i papryczkami na rozgrzaną patelnię z masłem smażymy dłuższą chwilę aż czosnek lekko zbrązowieje. Dodajemy mleko kokosowe rozrabiamy z pastą tajską curry, dodajemy posiekana kolendrę i dusimy około 5 minut na dużym ogniu. Solimy i pieprzymy do smaku i możemy podawać (pasuje z ryżem lub makaronem, szczególnie z tajskim makaronem do smażenia.

krewetki w żółtym curry

 

krewetki w curry

krewetki w curry

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: