Kurczak w mandarynkach

Mandarynkowy kurczak – moja dowolna interpretacja jakiejś potrawy którą wrzuciłem na ruszta w jakiejś chińskiej knajpce w wawce przy okazji ostatniego pobytu tam . Postanowiłem zrobić coś ostrego i połączyć to z słodkimi mandarynkami (a co mi tam trochę kulinarnego szpanu przy okazji „kulinarnej” 😛 wizyty znajomej nie zaszkodzi).
Będziemy potrzebować:

  • cyc kurzęcy szt. 1
  • mandarynki sztuk dwie
  • pół papryki czerwonej
  • łyżeczkę suszonej pokruszonej czerwonej chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżkę miodu
  • łyżeczkę suszonej kolendry
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • łyżkę sosu sojowego
  • łyżeczkę sosu rybnego
  • łyżeczkę oleju sezamowego
  • łyżkę maki sojowej
  • grzyby mun i shitake no i boczniak ostygowaty
  • 2 cebulki szalotki

Najpierw trza wymacerować cyca kurzęcego w specjalnej zalewie czyli kroimy w słupki kuraka, wrzucamy do miski i dajemy do niej : sos sojowy, rybny, olej sezamowy, poszatkowany czosnek, kolendrę i czerwona chili, miód –  to wszystko mieszamy i wstawiamy pod przykryciem na 2-4 godziny do lodówki coby się przegryzło.
Grzybki zalewamy gorącą wodą na minimum pół godziny, mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy, paprykę kroimy w słupki, mąkę rozrabiamy z wodą. Jak już nam się w lodówce przegryzie to na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy orzeszki ziemne przez chwilę prażymy potem wrzucamy kuraka smażymy, następnie wrzucamy resztę składników i krótko dusimy (około 3-5 minut) na 2 minuty przed końcem dodajemy trochę wody z mąką sojową i drugi posiekany ząbek czosnku.
Pozostaje ciepłe ściągnąć z patelni i podawać – smacznego.

kurczak w mandarynkach

kurczak w mandarynkach

kurczak mandarynkowy na patelni

kurczak mandarynkowy na patelni

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: