Kurczak w sosie truskawkowym z balsamico

Sezon na najlepsze truskawki na świecie (czyli kaszubskie) w pełni także stwierdziłem, że czas połączyć kurczaka z truskawkami coby w końcu odejść od stereotypu pieczonego kurczaka no i znalazłem ciekawy przepis na to połączenie i postanowiłem go zmodyfikować oraz oczywiście wypróbować.

Pierś kurczaka zapiekana i duszona w sosie truskawkowym z balsamico
Print
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/4 kg truskawek (obowiązkowo kaszubskich)
  • mała śmietana 18nastka
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
  1. Truskawki myjemy i w miseczce rozgniatamy widelcem dosyć dokładnie i na drobno. Dodajemy śmietanę , ocet balsamiczny, pieprz, sól, cukier, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Cycki kurzęce oczyszczamy z włókien i zalewamy tym sosem i wstawiamy do lodówki na 2 do 4 godzin. Po upływie tego czasu wyjmujemy cycki, dokładnie je oczyszczamy z zalewy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy piersi obracając je aby zamknąć pory, po paru minutach przykrywamy i dusimy je około 10 minut na małym/średnim ogniu przewracając. Sos przelewamy do małego garnka i doprowadzamy do zagotowania i przez około 5 minut na małym ogniu redukujemy go. Jak cycki kuraka dojdą wyjmujemy kroimy w plastry o grubości ok 1,5 cm i polewamy sosem. Można dodać krem balsamiczny o smaku truskawkowym dla większej dominacji nuty truskawkowej. Możemy podać z pokrojonymi truskawkami i ryżem. Smacznego 🙂
kurczak w sosie truskawkowym

kurczak w sosie truskawkowym

 

kurczak w truskawkach

kurczak w truskawkach

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: