Limoncello przepis

Limoncello – ( wymawia się chyba limonczello ) włoski likier cytrynowy którego pochodzenie przypisywane włoskiemu rejonowi Kampania. Likier Limoncello (czasami nazwa brzmi Lemoncello ) , gęsty, słodki koloru żółtego o intensywnym cytrynowym zapachu i smaku – bardzo dobry szczególnie jak jest serwowany na zimno.
Postanowiłem spróbować sobie go zrobić po tym jak zostałem poczęstowany Limoncello w nowo otwartej restauracji specjalizującej się w kuchni włoskiej (do spróbowania dostałem też likier z bazylii który też zamierzam zrobić) no i nie powiem zasmakował mi na tyle, że postanowiłem sobie go sam zrobić. Wybrałem bardziej pracochłonną wersję likieru Limoncello i jak się okazało całkiem słusznie ponieważ aromat i smak jest o niebo lepszy od tego robionego inną (mniej pracochłonną) metodą, wiem co piszę bo wcześniej okazało się , że przepis na Limoncello „wykonał” mój kolega i zanim zabrałem się za wykonanie własnego likieru cytrynowego spróbowałem jego wyrobu.

Limoncello - składniki i przepis

Likier Limoncello – składniki i przepis

Co będziemy potrzebować do zrobienia własnego likieru Limoncello i jak zrobić ten likier przedstawiam poniżej:

Przepis na likier Limoncello
4.8 from 4 reviews
Print
Składniki
  • 15 – 20 cytryn
  • 0,7 l spirytusu
  • 0,7 l wody
  • 0,7 kg cukru
Przygotowanie
  1. Cytryny dokładnie myjemy pod gorącą wodą (nie zaszkodzi je przeszorować szorstką gąbką ) aby się pozbyć z wierzchu skórki tych wszystkich środków konserwujących jakimi są powlekane na czas transportu. Następnie obieramy je za pomocą specjalnej skrobaczki która skrobie takie wiórki – dlatego jej użyłem ponieważ mamy znacznie mniej tego białego pod skórką a białe po prostu daje nam gorzkość i Limoncello już nie jest takie dobre. Niestety wiąże się to ze znacznie większą ilością czasu i pracy włożonej ale w efekcie finalnym zapewniam, że się opłaca chociaż ręce od tej ilości naskrobanych wiórków potrzebnych będą bolały. Jak już naskrobiemy się do oporu to wiórki cytrynowe umieszczamy w słoiku i zalewamy spirytusem – całość chowamy w jakieś zaciemnione miejsce nie zapominając ze dwa razy dziennie energicznie potrząsnąć słoikiem. Teraz wypada nam po raz pierwszy uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż spirytus wyciągnie z cytrynowych wiórków cały aromat i kolor a wiórki zbieleją. Zwykle cały proces trwa około dwóch tygodni, nie zapominajmy. Po tym okresie czasu odcedzamy płyn o pięknym cytrynowym aromacie i żółtym kolorze. Przygotowujemy tak zwane uzupełnienie naszego likieru Limoncello rozpuszczając w wodzie cukier, lekko całość podgotowując. Kiedy płyn będzie zimny to mieszamy całość i wystawiamy drugi raz na próbę naszą cierpliwość czekając aż się nasze Limoncello „przegryzie” . Ja chyba nie wytrzymam dłużej niż miesiąc, szczęście, że został już tylko tydzień ;). Potem można przefiltrować i serwować z lodówki.

Słodkością i „mocą” Limoncello można „sterować” zmieniając proporcje użytej wody i cukru w stosunku do użytej ilości sprytusu. W podanych przeze mnie proporcjach likier Limoncello powinien wyjść akuratny czyli nie za gęsty, fajnie rozpływający się pod językiem o wspaniałym smaku i aromacie cytrynowym.

Likier Limoncello - przepis

Likier Limoncello własnego wyrobu

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: