Paella podrywacza

Przepis na paelle w/g podrywacza

Paella czyli takie sobie danie hiszpańskie z ryżem w różnych odmianach i z różnymi składnikami . Ja akurat wymyśliłem sobie paelle z krewetkami i cycem kurzęcym, czyli krewetkowego szaleństwa ciąg dalszy …Do sprokurowania paelli swojego pomysłu użyłem:

  • piersi kurczaka
  • krewetek koktajlowych
  • papryki
  • ryżu do risotto
  • pomidorów
  • bulionu
  • oliwy z oliwek
  • czosnku
  • szafranu

na patelnię dałem 4 łyżeczki oliwy, podgrzałem , wrzuciłem krewetki, po dwóch – trzech minutach pokrojonego w średnia kostkę cycek kurzęcy i paprykę w kostki krojoną a jak już kurak się lekko podsmażył dodałem kawałki pomidora, wsypałem ryż i to wszystko tak z minutkę potrzymałem , dodałem szafranu i zmiażdżony czosnek i zalałem to bulionem . Zmniejszyłem ogień i trzymałem na tym ogniu mieszając to wszystko dopóki ryż nie wchłonął bulionu i nie zrobił się miękki, popieprzyłem posoliłem i zacząłem próbować ….. Tak mi to zasmakowało, że wciągnąłem całą patelnię i została mi tylko fota z paelli mojego pomysłu jak jeszcze „dochodziła” na patelni 😉

paella podrywacza

paella podrywacza

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: