Panna Cotta

Panna Cotta waniliowa z truskawkami

Włoski deser o nazwie którą zawsze przerabiam na „pannę kotkę” przyznaje, że jeden z pyszniejszych a i w miarę prostych do przygotowania ale robiących wrażenie na płci nadobnej.
Panna Cotta w języku włoskim to po prostu gotowana śmietanka – chociaż akurat raczej nie należy jej gotować. Podobno pochodzi z Piemontu a datuje się już od XVIII wieku. Przeważnie podaje się ją ze świeżymi owocami oraz gęstym owocowym sosem najpopularniejsze wersje to z truskawkami i malinami.
No dobra, teraz co będziemy potrzebować , ano potrzeba będzie:

Panna Cotta – włoski deser
Print
Składniki
  • 250 ml śmietany kremówki powyżej 30 %
  • 250 ml pełnego mleka
  • 100 – 150 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego albo ekstraktu waniliowego
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • sos owocowy lub syrop no i trochę owoców w/g upodobań
Przygotowanie
  1. żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, laskę wanilii rozcinamy wyskrobujemy nasionka które dodajemy do śmietany, mleko podgrzewamy z cukrem pudrem (nie dopuszczając do zagotowania), dodajemy żelatynę powoli wciąż mieszając dolewamy śmietane z wanilią i przestajemy podgrzewać tuż przed zagotowaniem ściągamy z ognia i przelewamy do foremek albo do naczynia.
  2. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc. Jeżeli użyliśmy foremek i panna cottę chcemy zaserwować na talerzyku to aby swobodnie deser wyłuskać z foremki należy na chwilę foremkę wsadzić do bardzo gorącej wody – panna cotta łatwiej wtedy z tej foremki się wymsknie.
  3. Podajemy z jakimś gęstym sosem owocowym i świeżymi owocami takimi jak maliny czy truskawki, ja akurat użyłem sosu truskawkowego zrobionego z konfitury truskawkowej i truskawek. Jako, że lubię toffi to następna panna cotta będzie o smaku toffi …

 

 

Panna Cotta

Panna Cotta

Panna Cotta włoski deser

Panna Cotta włoski deser

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: