Paryska zupa cebulowa

Paryska zupa cebulowa

Dzisiaj naszła mnie ochota na coś z kuchni francuskiej – wybór padł na paryską zupę cebulową, nie wiem dlaczego paryska, może po prostu przepis wymyślono w Paryżu ale to szczegół nieistotny w sumie okazało się, że to jest zupa cebulowa którą robie już od dawna ale paryska brzmi dumnie …Ponieważ lubie ostrzejsze rzeczy to zmodyfikowałem deko przepis dodając składnik w postaci papryczki chilli.
Poniżej instrukcja

Paryska zupa cebulowa przepis
Print
Składniki
  • 3 duże cebule
  • 2 szklanki buliony wołowego albo warzywnego w wersji dla trawożernych
  • 1 szklanka białego wina
  • 2-3 grzanki
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 papryczki chilli
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Cebulę kroimy na plasterki nastepnie na patelni z rozgrzanym masłem smażymy aż do uzyskania brązowego koloru, przed przed zdjeciem ognia dodajemy czosnek poszatkowany na plasterki. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka w którym czeka już na naszą cebulę szklanka wina, po 3-5 minutach gotowania w winie dolewamy bulionu i gotujemy tak 10-15 minut, tuż przed końcem gotowania solimy i pieprzymy do smaku. Zupę przekładamy do żaroodpornych talerzy/naczyń, wcześniej przygotowywujemy grzanki z tartym serem które umieszczamy na zupie i tak przygotowana zupę umieszczamy w piekarniku, zapiekamy około 10 minut i gorącą podajemy. Ja swoja wersję jak już wcześniej wspomniałem wzbogacam dodając do smażonej cebuli pół pokrojonej papryki chilli.
paryska zupa cebulowa

paryska zupa cebulowa

paryska zupa cebulowa z grzankami

paryska zupa cebulowa z grzankami

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te:

Tags: ,