Pierożki Won Ton

Chińskie pierożki won ton „chodziły” już dawno za mną no i w końcu jak dostałem ciasto na nie (przyznaje , że z powodu wrodzonego lenistwa nie chciało mi się samemu ciasta robić) to postanowiłem je w końcu zrobić , farsz oczywiście samo sobie zmodyfikowałem na modłę chińską . Dobra koniec pitolenia przechodzimy do konkretów czyli potrzebnych składników a będzie potrzeba:

  • 20 dag mięsa mielonego – wieprzowego
  • ciasto w płatkach na won tony
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka prażonego sezamu
  • dwie łyżki posiekanego drobno szczypiorku (ja biorę tylko te białe końcówki bo lubię)
  • dwa ząbki czosnku
  • grzybki mun, shitake i boczniak ostrygowy
  • pędy bambusa
  • olej do głębokiego smażenia

Mielone mięso mieszamy z wszystkimi składnikami wymienionymi oprócz oleju do smażenia (pędy bambusa i grzyby siekamy) odstawiamy do lodówki tak przygotowany farsz coby się wszystkie składniki przeżarły tak na 2 do 3ch godzin.
Potem formujemy pierożki, wrzucamy na mocno rozgrzany olej i krótko smażymy. Następnie nie pozostaje nic innego jak wciągać pierożki w towarzystwie sosu , ja sobie do towarzystwa wziąłem sos tajski do sajgonek i słodko ostry, acha , byłbym zapomniał – wyszło mi około 40 pierożków (15 zamroziłem dla znajomych).

chińskie pierożki won ton

chińskie pierożki won ton

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: