Prosciutto z Grana Padano i rukolą

Sałatka Prosciutto z Grana Padano

Włoska szynka Prosciutto z włoskim serem Grana Padano z włoską oliwą z oliwek, rukolą i z …. Francuską bagietką – nie ma co , dla mnie to wspaniałe połączenie tym bardziej, że aromatyczną oliwę sam sobie zrobiłem.
Włoski ser Grana Padano  – grana to ziarno a Padano to kraina geograficzna – nizina Padańska czyli miejsce wytwarzania sera. Włoska szynka Prosciutto to szynka parmeńska wytwarzana z całych udźców świniaków podsuszana w specyficznych warunkach.

Szynkę nabywamy już pokrojoną , ser najlepiej kroić w cienkie plasterki – ja osobiście strugam ser ostrą obieraczką. Wrzucam plasterki szynki prosciutto z plasterkami grana padano na talerz dodaje świeżej rukoli polewam oliwą z oliwek i maczając świeżą najlepiej jeszcze ciepłą bagietkę wciągam cały komplet migiem.

prosciutto z grana padano

prosciutto z grana padano

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: