Racuchy z jabłkami

racuchy z jabłkami

racuchy z jabłkami

 

Racuchy z jabłkami – oczywiście z dużą ilościa cukru pudru , koniecznie jeszcze ciepłe , chrupiące lekko … Jak są spełnione te warunki to przyznaję się szczerze wpierniczam je namiętnie. Oczywista oczywistość, że nikt tak nie potrafi robić tych racuchów jak moja Mama, no ja je też dobrze robię jak sie postaram :). Najważniejsze, że racuchom z pysznymi jabłkami jeszcze żadna sie nie oparła i to też jest argument na to, że czasami je robię jak spodziewam sie wizyty tkz płci przeciwnej. Najważniejsze w racuchach jest to aby dobrać odpowiednie jabłka które (przynajmniej dla mnie) powinny być z gatunków słodko-kwaśnych i powinny być twarde, chrupiące.
No dobra teraz co będziemy potrzebować oprócz jabłek na te racuchy:

Przepis na racuchy z jabłkami
Print
Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy – opakowanie
  • 3-4 jabłka
  • olej
Przygotowanie
  1. Zabieramy się do tego tak – w ciepłym mleku rozrabiamy cukier i drożdże, na troche odstawiamy, w miedzyczasie przesiewamy mąkę. Potem z tego wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Jak sobie nam ciasto rośnie, obieramy jabłka i kroimy na kawałki. Kiedyś spróbowałem i starłem jabłka na grubej tarce ale jakoś mi ten sposób serwowania jabłek w racuchach nie przypadł do gustu. Dodajemy do Ciasta łyzkę oleju, wrzucamy jabłka i sruuu na patelnię smażymy na oleju nakładając łyżką tak po 4 – 5 sztuk. Podajemy posypane cukrem pudrem i takie jeszcze ciepłe wpieprzamy jak pelikany świeże ryby :).

 

 

ciasto na racuchy

ciasto na racuchy

 

racuchy na patelni

racuchy na patelni

 

racuchy następna porcja

racuchy następna porcja

 

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: