Serowa uczta czyli grecki ser saganiki z grilla

Grecki ser do grillowania (albo do smażenia) wpadł mi w łapy w trakcie ostatniej wizyty w pewnych delikatesach (nazwy nie wymienię bo mi za to nie płacą) postanowiłem go sprawdzić bo wcześniej przetestowałem i zasmakowałem w innym serze do grillowania (zasmakował nie tylko mi) serze o nazwie Halloumi (taki cypryjski ser – niby ich produkt niemalże narodowy) 😉 . No to jak mi wpadł, postanowiłem go wypróbować z myślą polecenia go do spróbowania autorce zaprzyjaźnionego (mam nadzieję) bloga vegetka.pl . Ponieważ mam niezłego „pirdolca” na punkcie szparag i gorgonzoli postanowiłem połączyć to wszystko w jedno danie.
Składniki:

  • opakowanie sera Saganiki
  • szparagi peruwiańskie (zielone ze słoika)
  • ser Gorgonzola
  • 2 łyżeczka masła
  • gałka muszkatołowa, pieprz (soli nie potrzeba bo gorgonzola słonym jest)

Ser Saganiki grilujemy/smażymy na patelni aż skórka się zrobi taka złocistobrązowa, na patelni również podgrzewamy zielone szparagi ze słoika na masełku, osobno 1 łyżeczkę masła roztapiamy i wrzucamy do niego Gorgonzole, mieszamy z masełkiem okraszając startą gałką muszkatołową i podajemy … Ser w smaku okazał się troszkę delikatniejszy od Halloumi niemniej jednak jego smak powinien się spodobać …

ser saganiki

serowa uczta - ser Saganiki ze szparagami i sosem Gorgonzola

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: