Szparagi – sezon szparagowy uważam za otwarty

Otwieram sezon szparagowy

Wiosna w pełni – coraz cieplej ,  kobitki odkrywają coraz więcej a co najważniejsze na rynku jest coraz więcej szparagów co mnie niewątpliwie cieszy jako zagorzałego szparagowego fana .
Szparagi – warzywko o specyficznym delikatnym smaku które można przyrządzać na różne sposoby a ja preferuje szparagi duszone w maśle z gorgonzollą – normalnie mniodzio.
Szczęście, że mam obok rynek i znajome sprzedawczyni zawsze coś tam dla mnie odłożą świeżego a jak apetycznie wyglądają szparagi na stoisku to zdjęcie poniżej chyba wszystko tłumaczy …

szparagi z gdańskiego rynku

szparagi z gdańskiego rynku

Osobiście najbardziej smakują mi zielone szparagi, z białych robie czasami sosy albo zupy, w tym sezonie szparagowym zamierzam skupić się na zupach i na kremach szparagowych – mam nadzieję , że jak każdego roku coś nowego się wymyśli w temacie ;).

szparagi zielone

szparagi zielone

Reasumując – sezon szparagowy AD 2012 uważam za otwarty !

 

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: