Szparagi w sosie czosnkowym

Szparagi w sosie czosnkowym 

Znowu szparagi ale tym razem szparagi w sosie czosnkowym w najprostszej wersji i jak zwykle malo roboty a i szybciorem to się robi, tak właściwie to trochę roboty jest tylko przy sosie czosnkowym.

zielone szparagi

zielone szparagi

Szparagi w sosie czosnkowym przepis
Print
Składniki
  • Pęczek szparagów
  • pojemnik jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Szparagi gotujemy około 10 minut w wodzie z cukrem (aby krócej gotować i specjalnie do sosu czosnkowego nie solę wody) . Wcześniej przygotowujemy, najlepiej dzień wcześniej sos czosnkowy który robimy z jogurtu i 2-3ch zmiażdżonych ząbków czosnku . Na pół pojemniczka gęstego jogurtu naturalnego daję 3 ząbki czosnku i dodatkowo pół łyżeczki ziół prowansalskich . Czosnek przed umieszczeniem w tej zgniataczce siekam i obficie solę aby puścił soki. Tak przygotowany sos mieszam i wstawiam (aby się przeżarł ) do lodówki. Wracając do szparagów to jak się ugotują i zmiękną wykładam na talerz polewam sosem i serwuję .

 

szparagi w sosie czosnkowym

szparagi w sosie czosnkowym

W sumie przepis może się spodobać weganom, bo jak ostatnio usłyszałem mają przegwizdane ze względu na konieczność rannego wstawania w celu wydojenia migdałów 😛

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: