Szparagi z pieczarkami w sosie gorgonzola

Szparagi po raz kolejny (oczywiście zielone) – tym razem z pieczarkami ale w ulubionym sosie z gorgonzoli. Ortodoksyjni szparagożercy mogą pieczary pominąć. Szparagi duszone na patelni w maśle – oczywista oczywistość , bo te w wersji gotowanej moim zdaniem tracą na smaku i zapachu . Będziemy potrzebowali:

  • pęczek szparag
  • pół kostki masła
  • parę pieczarek ok 20 dag
  • ser gorgonzola (tak na oko jak kto chce na sos)
  • sól i pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do sosu

Aby była jasność w „temacie Marioli” – będziemy lecieć na dwie patelnie na jednej smażymy obrane ze skóry i pokrojone pieczary a na drugiej dusimy w maśle szparagi. Pieczary smażymy na brąz na łyżce masła a szparagi ja poddusiłem perwersyjnie na 3ch łyżkach masła najpierw lekko smażąc (około 2 min) potem dusząc pod przykryciem około 5 min (lubię miękkie) . Szparagi obciąłem zostawiając te twardsze końcówki na potem bo wymyśliłem jak je wykorzystać w sosie szparagowym , potem spróbuję zrobić polędwiczki w tymże sosie . No i to by było na tyle, smacznego 😉

Zielone szparagi z pieczarkami w sosie gorgonzola

Zielone szparagi z pieczarkami w sosie gorgonzola

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: