Szpinak z jajkiem i czosnkiem

Szpinak z jajkiem i czosnkiem

Szpinak – przyznam, że nie darzę zbytnią sympatia tego zielska, no cóż jak to się mówi nołbady perfekt. Tak ze dwa tyg. temu buszowałem po rynku przy okazji zakupów, znajoma sprzedawczyni wcisneła mi pęczek świeżego szpinaku i namówiła aby sobie go zrobił z jajkiem i czosnkiem. Spróbowałem wykonując mała modyfikację czyli dodałem do tego ser pleśniowy – zwykły lazur. No i muszę przyznac, że nawet przełknąłem ze smakiem. Jednak chyba nie zostanę fanem szpinaku w ostatecznym rozrachunku ale szpinakowi już nie mówię stanowczego nie. Oczywiście mam na myśli szpinak w liściach koniecznie świeży i młody szpinakowa mrożona papka mnie normalnie leczy …

Szpinak z jajkiem i czosnkiem przepis
Print
Składniki
  • pęczek świeżego młodego szpinaku
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Procedura przygotowania sprzedana mi przez znajoma była prosta : „weź se pan umyj szpinak i go osusz, na patelnie wrzuć masło, chwilę podsmaż szpinak z masłem potem dodaj pan pokrojone ze dwa ząbki czosnku i posól(ja dodałem 4 bo lubie czoch …) i lekko mieszając smaż pan chwilę dalej, potem wrzuć se pan jajko i zamieszaj jak jajko sie zetnie na półtwardo tak jak te sadzone, to popieprz pan i zajadaj ze smakiem (dałem dwa jajka)… No i dodatkowo dodałem pokrojony w taką mniejszą kostkę tego pleśniaka lazura. Szpinak z jajkiem jak już wspomniałem przeszedł bez bólu 🙂
szpinak z jajkiem

szpinak z jajkiem

 

szpinak z jakiem i serem

szpinak z jakiem i serem

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: