Wątróbka duszona z cebulą

Wątróbka duszona z cebulą – od jakichś paru lat zacząłem to trawić , ba nawet więcej polubiłem i to bardzo, szczególnie jak się ja krótko morduje – znaczy się dusi …
Oczywiście cały czas jest mowa o wątróbce drobiowej bo innych nie cierpię dalej, myślę, że polubiłem te potrawę dlatego, że robi się ją szybciorem i zawiera duszona cebulę którą też bardzo lubię no i nie trzeba dużo składników. Dobra, zaczynamy zatem z przepisem.

duszona wątróbka z cebulą
Wątróbka duszona z cebulą przepis
Print
Składniki
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, trochę majeranku
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie
  1. Wątróbki myjemy pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, cebulę kroimy w talarki. Do mąki dodajemy pół łyżki świeżo zmielonego pieprzu . Osuszone wątróbki kroimy delikatnie solimy, obtaczamy w mące z pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, smażymy do lekko brązowego koloru następnie wrzucamy pokrojona wątróbkę i krótko smażymy obracając , dodajemy szczyptę majeranku , przykrywamy patelnie i dusimy kilka minut . Wyciągamy i możemy wciągać czy to z pieczywem czy z ziemniakami, jak kto woli – ja takie wątróbki najlepiej lubię z pieczywem.

 

duszona wątróbka z cebulą

 

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te:

Tags: ,