Zapiekanka cebulowa

Bagietka i cebula czyli robimy zapiekankę

Przepis na zapiekankę cebulową wpadł mi przy okazji robienia zupy cebulowej i jako, że już zabrałem się za obieranie cebuli to ze dwie postanowiłem poświęcić na zapiekankę , tym bardziej iż wszedłem w posiadanie świeżej bagietki .

Będzie potrzebne :

  • 1 bagietka
  • 3 – 4 cebule
  • 2 łyżki masła
  • parę pomidorków koktajlowych albo takich małych truskawkowych
  • 10 dag żółtego sera
  • sól i pieprz czy inne preferowane indywidualnie przyprawy
  • 2 ząbli czosnku
Najpierw kroję cebulę w półkrążki , wrzucam na patelnię z masłem i smażę do zarumienienia się , jak cebula się zarumieni to solę i po chwili podlewam wodą i tak dusze pod przykryciem do 10 minut (podobnie robię jak potrzebuję bazy na zupę cebulową) mieszając od czasu do czasu. w czasie duszenia cebuli kroimy bagietkę ukośnie na plasterki takie o grubości max 2 cm. Byłbym zapomniał – odpalamy piekarnik na jakieś max 200 stopni . Żółty ser ścieramy na grubszej tarce. Jak zamordujemy , tfu udusimy cebulę to dodajemy do niej poszatkowany drobno czosnek , mieszamy i dzielimy na porcje potem kładziemy na każdym kawałku bagietki , dodajemy połówkę pomidora posypujemy startym serem i jazda do piekarnika na jakie 5-8 minut. Po tym czasie wyciągamy , przyprawiamy i wciągamy. Przekąska w sumie prosta jak drut w kieszeni ale smaczna jak cholera , szczególnie na ciepło ze schłodzonym białym winem.

zapiekanki cebulowe

 

zapiekanka cebulowa

zapiekanka cebulowa

 

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: