Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa – nie ukrywam, jestem fanem czosnku i wszystkich potraw gdzie on występuje – aż dziw , że dopiero teraz zamieszczam przepis. Smak tej zupy  bardzo mi przypadł do gustu także będę robił różne odmiany zupy czosnkowej – zaczynamy od czystej, kremowej czosnkowej i bez żadnych dodatków.

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Kremowa zupa czosnkowa
Print
Składniki
  • 2 główki czosnku
  • 1 litr rosołu
  • 1 duży serek topiony
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie
  1. Główki czosnku siekamy, następnie podsmażamy w garnku na maśle lekko i jak już zapach czosnku rozejdzie się wokół to zalewamy rosołem i gotujemy, dodajemy duży serek topiony albo ze 3 małe (każdy może sobie własne proporcje ustalić) przyprawiamy do smaku i gotujemy tak z 8-10 minut. Możemy podawać z grzankami i startym serem – jednak ja uwielbiam wciągać ze świeżym jeszcze ciepłym chlebem.
Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: