Zupa Miso

Japońska zupa Miso (jak przeczytałem, że nazywana zupą samurajów to od razu postanowiłem ja popełnić) a że miałem jazde krewetkową tzn kupiłem worek zamrożonych krewetek koktajlowych to i pcham je teraz wszędzie gdzie się da aby zamrażalnik zwolnić. Zupa Miso to tak właściwie pasta do rozpuszczania w ugotowanej wodziepodobno o właściwościach makrobiotycznych i jeszcze innych paru pierdołach. Jak już wspomniałem sprzedawana jest w postaci pasty robionej ze sfermentowanej soi .  Sprzedawane jest to w sklepach w postaci opakowania z torebkami z pastą w środku.
Podaje przepis jak to ja ja popełniłem i co tam wrzuciłem:

  • garść krewetek podsmażonych na maśle
  • grzybki shitake (podobno lecznicze zwalczają cholesterol i inne pierdoły)
  • grzybki mun
  • posiekany szczypiorek
  • no i oczywiście pasta Miso

poniżej składniki mojej zupy Miso w całej okazałości.

Składniki zupy Miso

Składniki zupy Miso

Możnaby moim zdaniem dodać z łyżkę pędów bambusa ale akurat ich nie miałem a nie chciało mi sie drzeć zelówek do sklepu ;). Tak więc wrzuciłem wszystko do talerza zalałem ugotowana wodą , zamieszałem i wciągnąłem , nawet powiem Wam , że chyba zostane fanem tej zupy miso ;). Przećwiczę ją na rózne sposoby ..
Poniżej zupa miso w całej swojej okazałości.

japońska zupa miso

japońska zupa miso

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: