Zupa wiśniowa przepis

Zupa z wiśni – przepis jak to zwykle bywa  mojej Mamy , przywołujący smaki z dzieciństwa (któż ich nie ma co ? ) najlepsza ze śmietaną i cukrem i koniecznie swoje musi odstać w lodówce , lubię zimną i słodką te zupę z wiśni ;). Szczególnie smakuje latem z wiśni nabytych na naszym rynku , takich dojrzałych niemalże czarnych o smaku takim, że aż gęba się śmieje . Zupę wiśniową można zrobić na kilka sposobów wzbogacając ją o różne dodatki w postaci czy to cynamonu czy goździków. Ja jednak przepadam za zwykłą gdzie mam do dyspozycji tylko smak wiśni i makaronu bo oczywista oczywistość z makaronem smakuje najlepiej . Zupę wiśniową ugotować może każdy, nawet ten co przypala wodę, żadnej w tym filozofii nie ma , po prostu musi się udać i tyle.

zupa z wiśni

zupa z wiśni

Przepis na zupę wiśniową
5.0 from 4 reviews
Print
Składniki
  • wiśnie
  • makaron
  • cukier
  • śmietana
  • goździk / cynamon (opcjonalnie)
  • mąka ziemniaczana
Przygotowanie
  1. Kilogram wiśni możemy drylować , możemy nie drylować, ja tam nie dryluje (jak jem zupę to po prostu pluje pestkami i cześć) zalać wodą (tak z 1,5 litra) , zagotować dodać tyle cukru ile się chce, zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej wodzie, wiśnie rozgotować, odstawić te zupę wiśniową do ostygnięcia , jak zupa ostygnie dodać śmietanę, makaron i można wstawić do lodówki aby się przegryzła – ja przynajmniej taka lubię 😉 . Kto lubi może dodać do gotujących się wiśni max dwa goździki i odrobinę cynamonu. Pochłaniać najlepiej na zimno w gorące dni nie ma jak dobra słodka zupa wiśniowa ze „śmietanom” jak to mówi moja przyjaciółka…

zupa z wiśni

zupa z wiśni

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: