Zupa z kurek

Zupa z kurek – postanowiłem w końcu ją popełnić . Wcześniej przeglądnąłem sobie w necie parę przepisów na zupę kurkową ale szczerze mówiąc żaden nie przypadł mi do gustu .  Postawiłem więc na własny nos i lekką improwizację i muszę przyznać, że chyba się udało. Zupa smakuje wyśmienicie i jest kompilacją klasycznej zupy z kurek i zupy czosnkowej.
No to lecimy z przepisem na kurkową (btw w moim mieście ul. Kurkowa to najdłuższa ulica – wychodzi się z niej czasami po paru latach)

 

zupa z kurek

 

Zupa z kurek z ziemniakami, czosnkiem i serkiem topionym
Print
Składniki
  • 1/4 kg kurek
  • 1 litr wywaru grzybowego (w wersji dla leniwych może być kostka)
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło
  • kostka sera topionego
  • zielenina – koperek albo zielona pietruszka (jak komu tam..)
  • sól, pieprz do smaku (ja teraz wszystko solą morską doprawiam)
Przygotowanie
  1. Kurki dokładnie czyścimy i kroimy, na patelni rozgrzewamy masło i na nim krótko (max do 5 min) podsmażamy kurki pod koniec dodając pokrojony w cienkie plasterki czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. W wywarze grzybowym (ja sobie go zrobiłem z podgrzybków) gotujemy ziemniaki i jak już są prawie dobre wrzucamy podsmażone kurki z czosnkiem i kostkę serka topionego. Gotujemy toto też bardzo krótko do 5 min aby nam kurki nie zgorzkniały, przyprawiamy do smaku dodajemy zieleninę i możemy podawać.
kurki moje ;)

kurki moje 😉

zupa kurkowa

Podziel się na:
  • Print
  • Blip
  • Wykop

Może rzucisz okiem i na te: